Nieuwe Young Adult boeken van 2023

young adult boeken 2023

Ontdek hier de beste jeugdboeken en Young Adult romans van 2023. Nieuwe en goede Young Adult boeken worden uiteraard nog toegevoegd als ze uitkomen later dit jaar. Veel van de nieuwe boeken vallen binnen het genre van de Young adult fantasy, maar zeker niet allemaal. Voorlopig staan er ook nog niet zoveel Young Adult boeken in deze lijst maar dat gaan we snel oplossen.

Klik hier voor de beste jeugdboeken 2022 of 2021. Vind je in deze lijsten nog niet je gading dan kan je eens kijken naar onze lijsten van beste Young Adult ooit of beste Young Adult series. Heel uitgebreide lijsten zijn dat wel.

Zoek je liever per leeftijdscategorie dan kan je eens kijken bij de top 10 lijsten voor boeken voor 12 tot 15 en boeken vanaf 15.

Top 10 Young Adult boeken 2023

1

Vloek van de schimmen

het vervolg op Vleugels van de dood
+15
gepubliceerd 30 januari 2023
Fantasy,Horror
young adult fantasy 2023 Vloek van de schimmen

Vloek van de schimmen is het heerlijke vervolg op de Young Adult fantasy roman Vleugels van de dood van schrijfster Beau Charlotte.

De burgeroorlog is voorbij en er heerst eindelijk vrede in Nerefel, maar Brynn voelt zich nergens thuis en leidt een teruggetrokken leven. Ze maakt zich zorgen over haar zoon; Rodion bezit een gevaarlijke gave en wereldwijd worden magiërs vervolgd. Met de steun van de koning probeert ze zijn reputatie en erfgoed veilig te stellen, maar zodra Brynn uit de schaduw stapt, krijgt ze te maken met rivalen en onbetrouwbare edelen die de strijdbijl niet willen begraven. Sommigen lijkt het goed uit te komen dat de kleine Rodion op een dag verdwijnt in het behekste Ebbenwoud, waar kwaadaardige krachten schuilgaan Het spannende en grimmige vervolg op Vleugels van de dood, over onvoorwaardelijke liefde en in je eigen kracht leren staan. Voor young adults die van duistere sprookjes houden.

Labels:
2

Alizeh. De duistere profetie

de nieuwe young adult fantasy serie van Tahereh Mafi van Touching Juliette
+15
gepubliceerd 27 januari 2023

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (1988) is een Amerikaanse auteur gevestigd in Santa Monica, Californië. Ze staat bekend om het schrijven van fictie voor jonge volwassenen. Mafi werd geboren op 9 november 1988 in een klein stadje in Connecticut. Ze is het jongste kind van haar familie en heeft vier oudere broers. Mafi's ouders zijn immigranten uit Iran. Mafi studeerde af aan de University High School in Irvine, Californië. Ze heeft verschillende competentieniveaus in acht verschillende talen. Mafi verklaarde dat voordat ze haar eerste roman, Shatter Me, schreef, ze vijf manuscripten had geschreven om beter te begrijpen hoe ze een boek moest schrijven.

alle young adult boeken van Tahereh Mafi - website Tahereh Mafi - meer op Wikipedia

Fantasy,Romantisch,Vrouwelijk hoofdpersonage
young adult fantasy 2023 - Alizeh. De duistere profetie

Alizeh. De profetie van de djinn is het eerste deel van een nieuwe, epische fantasyserie van bestsellerauteur Tahereh Mafi.

Alizeh is een onopvallende bediende. Niemand in Ardounia mag weten wie ze echt is: een djinn. Haar volk is vrijwel volledig uitgeroeid, ook haar ouders zijn vermoord. Sindsdien is ze haar leven niet zeker en houdt ze haar bovennatuurlijke krachten verborgen.
Maar dan maakt Alizeh een vergissing.

Kamran is de kleinzoon van koning Zaahl en de kroonprins van Ardounia. Hij weet dat er een profetie is gedaan over het lot van zijn grootvader: een demonachtig wezen met ijs in diens bloed zal hem doden. Kamran is vastbesloten om het monster te vinden en te stoppen, voordat de profetie in vervulling kan gaan.
Maar dan wordt hij verliefd op een bediende.

Alizeh. De duistere profetie, het eerste boek in deze nieuwe Alizeh young adult fantasy serie is overigens echt niet duur, het e-book ook niet trouwens, ook al telt het boek 480 pagina's. Het is een heel eigen, oosterse invulling van het fantasy genre die erg boeiend is om te lezen, met ook weer veel romantische elementen in het verhaal. Ongetwijfeld wordt het weer een grote hit voor de schrijfster, net als de Touching Juliette serie dat was. Het ziet er trouwens naar uit dat we het tweede deel in deze boeiende fantasyserie al dit jaar mogen verwachten ook in het Nederlands.

Labels:
3

Robijnrood

Edelsteentrilogie 1
+15
gepubliceerd 13 april 2023
Romantisch,Roman, literair,Sociale thema's
Edelsteentrilogie 1 - Robijnrood

'Robijnrood' is het eerste deel van de Edelsteen-trilogie van Young Adult schrijfster Kerstin Gier.

Waarom is niemand in haar familie normaal?! Gek wordt de zestienjarige Gwen soms van haar strenge oma lady Arista, haar bemoeizuchtige tante Glenda en vooral haar arrogante nichtje Charlotte. Maar boven alles van de vele geheimen in haar eigenaardige familie…
Alles wordt anders als ze op een dag plotseling terechtkomt in het Londen van honderd jaar geleden. Wanneer ze gelukkig ook weer snel naar haar eigen tijd terugspringt, wordt duidelijk dat zijzelf het allergrootste geheim van de familie is. Gwendolyn komt terecht in een wereld van tijdreizen, prachtige kostuums, een geheim genootschap, een machtige graaf en vooral ook… de knappe Gideon. En ze komt erachter dat het niet handig is om dwars door alle eeuwen heen ook nog verliefd te worden.

Labels:
4

Sintel en as

een nieuw young adult fantasy verhaal van Mara Li
+15
gepubliceerd februari 2023
Fantasy,Vrouwelijk hoofdpersonage
beste adult fantasy boeken - Sintel en as

‘Mijn naam is Sintel va-Assai, de rechtmatige Ká van As. Ze zullen voelen hoe ik brand!’ Van Sintel wordt gezegd dat ze het teken draagt van de Vuurmoeder, de immense vulkaan die het hele koninkrijk As in haar greep houdt. Sommigen zeggen dat ze gezegend is, velen geloven dat ze een heks is die het land kan vervloeken. Als dochter van de tirannieke Ká weet ze als geen ander dat hun wetten hard zijn, maar dat het leven in As nog harder is. Een koninkrijk dat uit elkaar dreigt te vallen, heeft een standvastige leider nodig. Maar dan gebeurt wat ze onmogelijk achtte: haar vader valt en zijn moordenaar neemt de troon over.

Opgejaagd en op de vlucht gaat Sintel op zoek naar bondgenoten. Is ze in staat om uit handen te blijven van de nieuwe Ká en wie kan ze nog vertrouwen? Eén ding weet ze zeker: dit zijn háár kroon en háár koninkrijk, en die zal ze terugkrijgen, hoeveel bloed daar ook voor moet vloeien.

Sintel en as is een spannend nieuw fantasy verhaal van young adult schrijfster Mara Li (de Nederlandse Marieke Veringa). Erg leuk geschreven en geschikt vanaf 15 jaar ongeveer.

Kopen bij bol.com

Labels:
5

Mickey7

nieuwe YA science fiction van 2023
+15
gepubliceerd 16 maart 2023
Science fiction
Mickey7

Kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.
Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.
Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Binnenkort verfilmd door Bong Joon-ho (Parasite, Okja en Snowpiercer) en met Robert Pattinson in de hoofdrol als Mickey7.

Kopen bij bol.com

6

Vers bloed

Vamps 1 - een nieuwe young adult vampierenserie
+14
gepubliceerd 12 april 2023
Fantasy,Horror,Thriller & spannend,Romantisch
Vamps 1- Vers bloed

Vamps is een nieuwe vampiertrilogie vol spanning en romantiek: Dillon wordt tot zijn schrik naar een eliteschool voor rijke tieners gestuurd. De andere leerlingen zijn arrogant, sexy en op zoek naar het beste bloed... Wat doet hij hier?

Twilight meets Vampire Academy meets Harry Potter!

Welkom op Vamps!
Dillon wordt door zijn vader naar deze afgelegen school in de Zwitserse Alpen gestuurd. Hij heeft niets gemeen met de andere leerlingen: ze zijn arrogant, bloedmooi en… vampiers. Wat doet hij hier? Maar algauw komt Dillon erachter dat hij anders is dan hij altijd dacht. Ook al komt hij niet uit een machtige vampierfamilie, hij blijkt de meest bijzondere leerling van allemaal:. Bloed liegt niet. En terwijl Dillons krachten als vampier groeien, groeit ook het gevaar…

‘Wat een geweldig boek! Vooral dat einde!’ ***** LEZER op GOODREADS

Kopen bij bol.com

Labels:
7

De vloek van de schelpen

Nigeriaanse YA fantasy
+13
gepubliceerd 28 augustus 2023
Fantasy,Thriller & spannend
De vloek van de schelpen

De vloek van de schelpen is een actueel en ontroerend verhaal over vriendschap, pesten en opgroeien in een samengesteld gezin, van Efua Traoré, een bekroonde nieuwe stem in de internationale jeugdliteratuur.

Een verboden huis,
een verborgen vriendschap,
een levensgevaarlijk geheim.

Kuki is net verhuisd. Ze voelt zich nog niet thuis in haar nieuwe huis en ook niet op school, waar de bazige Moji haar het leven zuur maakt. Ze ontdekt een verlaten strandhuis vol schaduwen en schelpen. Daar ontmoet ze Enilo, een meisje dat in het verlaten huis lijkt te wonen.
Eindelijk een nieuwe vriendin! Maar is Enilo wel wie ze zegt dat ze is?
Opnieuw brengt Efua Traoré magie, legendes en werkelijkheid samen in een prachtig geschreven, eigentijds avontuur in Nigeria

In de pers
‘Een onvergetelijk avontuur zoals je dat nog niet eerder hebt gelezen. Efua Traoré schreef met Kinderen van het
drijfzand het boek dat ze miste, als een ode aan de verhalen uit haar kindertijd. Hartverwarmend en spannend. Met Traoré
heeft de jeugdliteratuur een fantastische auteur erbij’, BOEKBLAD

‘Kleurrijk, schitterend verhaal vol avontuur en magie over familie en vriendschap, moed en liefde.’, HEBBAN

Labels:
8

De vijf die blijven

een spannende YA thriller
+15
gepubliceerd 28 februari 2023

Holly Jackson

Holly Jackson (1992) is een Britse auteur van romans voor jonge volwassenen. Ze is vooral bekend van haar Good Girl's Guide to Murder-serie (Moordgids voor lieve meisjes). Jackson groeide op in Buckinghamshire, Engeland en schreef haar eerste roman toen ze 15 jaar oud was.

alle boeken van Holly Jackson

Horror,Thriller & spannend
De vijf die blijven - young adult thriller 2023

Acht uur. Zes vrienden. Vijf blijven in leven.

De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen.

Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

De vijf die blijven is een uitstekende en bloedstollende misdaadthriller van de auteur van de veelgeprezen Moordgids-trilogie.

9

De Gelijkgestemden

Een nieuw begin
+15
gepubliceerd juli 2023
Fantasy,Thriller & spannend
De Gelijkgestemden - een nieuw begin

Met tegenzin verhuist Amber met haar moeder naar een verlaten streek. Gek genoeg stroomt het gebied vol met nieuwe inwoners. Spontaan blijkt de wereld meer te bevatten dan Amber ooit voor mogelijk hield. Gaandeweg merkt Amber dat zij talenten heeft die anderen niet hebben. Zo voelt Amber dat zij mentaal verbonden is met twee ‘wolvenpups’. En zo kan zij intuïtief een andere dimensie vinden. Amber hoort dat er meerdere dimensies bestaan, waarvan sommige uit balans raken. Ook wordt naar haar gezocht, want zij is de sleutel tot het openen van die werelden – en meteen is zij daarmee het probleem. Amber zal tot het uiterste moeten gaan als zij niet dood wil. Gelukkig krijgt zij hulp van haar nieuwe klasgenoten: Tim en de tweeling, Jun en Shen. Elk heeft een ongewone afkomst, waardoor zij samen meer weten over wat haar te wachten staat. Door hun bijzondere gaven te combineren, grijpt Amber de kans om te blijven leven. Terwijl de tijd dringt, bereiden de jongvolwassenen zich voor op de ontmoeting met een monster. Onder alle druk ontwikkelen zij nieuwe krachten. Niets is meer wat het lijkt te zijn …

'Een wereld die pijnlijk duidelijk maakt, dat wij te weinig op signalen letten – en meer op onze intuïtie zouden moeten vertrouwen'

In het boek De Gelijkgestemden – Een Nieuw Begin staat de interactie tussen mens en dier centraal. Gesitueerd in de ruige natuur ontvouwt een spannend en meeslepend verhaal. 

Labels:
10

Koningin van de onderwereld

Bea Fitzgerald
+15
gepubliceerd 20 juli 2023
Fantasy,Vrouwelijk hoofdpersonage
Koningin van de onderwereld - beste Young Adult 2023

Persephone werd niet ontvoerd. Ze sprong.

De mythe is duizenden jaren oud. Hades ontvoert Persephone om haar tot zijn bruid te maken. In haar radeloosheid laat haar moeder de aarde langzaam sterven.

Persephone vreest voor de dag waarop ze wordt uitgehuwelijkt aan een of andere zelfvoldane god. Als haar vader Zeus aankondigt dat die dag eindelijk is aangebroken ziet ze maar één uitweg: de onderwereld. Maar Hades, heerser van de hel, is allesbehalve blij haar te zien en is vastbesloten haar terug te sturen. Maar Persephone heeft andere plannen en daarvoor heeft ze de hulp van de arrogante, ronduit onbeschofte en irritant sexy Hades nodig. Haar plan zal heel Olympus op zijn grondvesten doen schudden en wie weet waar zij door dit alles in verandert. De gevolgen kunnen dodelijk zijn, maar de dood is nog maar een klein stapje als je al in de hel bent…

Deze feministische hervertelling van de mythe van Hades en Persephone is het eerste deel in een reeks van drie Young Adult hervertellingen van mythes, geschreven door Bea Fitzgerald.

Labels: